överväg profylaktisk intubation vid illavarslande status
Läs mer.
Vid tecken på övre luftvägshinder bör larmteamet ha beredskap inför eventuell försämring – kontrollera och vid behov förbered avancerad luftvägsutrustning för att inte tappa tid om det plötsligt skulle behövas. Fiberlaryngoskopi görs på vida indikationer, men beakta att provokation av larynx kan orsaka laryngospasm och förvärra andningshindret. Vid uttalad svullnad bör profylaktiskt intubation övervägas för att inte hamna i en situation där svullnaden tilltar och intubation inte längre är möjligt.
monitorering av etCO2 och andningsarbetet
syrgas >10L/min – titrera ner om tillståndet stabiliseras
Läs mer.
Patienter med tecken på ofri luftväg bör preoxygeneras med så mycket syrgas som möjligt tills luftvägshindret undersökts ordentligt. Fortsätt preoxygenera med maximalt flöde vid beslut om intubation.Vid beskedligt status kan syrgasen titreras ner till målsaturation 96 %. Avtagande andningsdjup och andningsfrekvens eller sjunkande saturation eller etCO2 är tecken på hotande andningsstillestånd. Stödventilera då patienten med mask och blåsa, men vidta även förberedelser för intubation.
cirkulationssvikt inger misstanke om sepsis – ge vätskebolus och utvärdera
Läs mer.
Takykardi och hypotoni inger misstanke om sepsis. Stegrat laktat är tecken på hypoperfusion som stärker misstanken. Ge bolusdos Ringer-Acetat 500-1000 ml och utvärdera effekt. Vid terapisvikt, eller om patienten har nedsatt tolerans för intensiv vätskeresuscitering (vid t.ex. svår hjärtsvikt), är vasopressorbehandling indicerat.