initialt omhändertagande

Vad är ett initialt omhändertagande?

Det initiala omhändertagandet är första kontakten mellan en kritisk sjuk patient och vårdgivare, inte sällan ambulanspersonal. Ambulanspersonal har emellertid begränsade resurser tillgängliga så här kommer det initiala omhändertagandet syfta till första kontakten mellan patienten och läkare på akutrummet. Fokus ligger på att upptäcka och åtgärda tillstånd där behandling minskar morbiditet och mortalitet – det initiala omhändertagandet har alltså både en diagnostisk funktion och en behandlingsfunktion.

METODBESKRIVNING
FÖRBEREDELSER

Använd tiden innan patienten ankommer till akutrummet till att förbereda dig själv och teamet. Se till att alla teammedlemmar har tagit del av ambulansrapporten så att de känner till situationen, relevant patientbakgrund och aktuellt status. Läs igenom patientjournalen för att ta reda på potentiella riskfaktorer så som behandling med antikoagulantia eller andra potenta läkemedel, tidigare mikrobiologiska odlingssvar, nyligen gjorda ingrepp och så vidare. Utifrån ambulansens situationsrapport och inhämtad information kan läkaren ofta formulera en arbetsdiagnos. För att undvika premature closure bör läkaren även överväga differentialdiagnoser, vara mottaglig för all tillgänglig information och vara flexibel i sitt omhändertagande.

Det finns inte alltid tid till förberedelser. Ibland är ambulansen nära sjukhuset när patienten larmas in. Ibland sker försämringar intrahospitalt – till exempel oväntade hjärtstopp. Det finns då ingen tid för förberedelser utan teamet skapas allt eftersom personal ansluter. Många sjukhus har en dedikerad läkare som axlar rollen som teamleader på intrahospitala hjärtstopp. Läkaren ankommer ofta efter att en viss tid har passerat, och det är då viktigt att inhämta information om
       – vem patienten är (anamnes)
       – när och hur hjärtstoppet uppdagades
       – vad som är gjort hittills
Det är svårt att hoppa in i den situationen och anta ledarskapet, men ett generiskt strukturerat arbetssätt underlättar omhändertagandet.

ABCDE-MODELLEN

Ett strukturerat generiskt omhändertagande som är applicerbart på alla larmpatienter rekommenderas för att underlätta arbetet för teamet. Ett fullständigt omhändertagande enligt ABCDE-modellen – en välbeprövad metod som används över hela världen – minskar risken för inkomplett informationsinhämtning och därmed diagnostiska missar, samtidigt som allvarliga fynd åtgärdas omgående.

ABCDE är en akronym för airway, breathing, circulation, disability och exposure. Målet med modellen är att identifiera och stabilisera de mest livshotande problemen först, och först efter det kan undersökning av nästa vitalfunktion påbörjas. Rent konkret innebär det att en fri luftväg (A) är en förutsättning för att åtgärder av ett andningsproblem (B) ska ha någon effekt. Likaså är en fri luftväg samt en adekvat syresättning av blodet i lungorna (A och B) en förutsättning för framgångsrik cirkulationsresuscitering (C).

Nedan listas de olika momenten i det initiala omhändertagandet översiktligt. Via huvudmenyn nås beskrivningar av olika problem och hur de kan hanteras mer ingående.

ÖVERSIKT

Värdera säkerhetsläget och vid behov vidta säkerhetsåtgärder
använd skyddsutrustning som handskar, förkläde, munskydd
kalla på och invänta hjälp om indicerat
flytta patienten om indicierat
vid prehospitala situationer ska hänsyn tas för farlig utrustning, djur och människor. Särskild utrustning är indicerat vid risksituationer, t.ex. hjälm vid trafikolyckor.
Katastrofala tillstånd ska åtgärdas innan undersökning enligt ABCDE påbörjas.
ingen eller onormal, agonal andning vid samtidig medvetslöshet ska betraktas som ett cirkulationsstillestånd, vilket ska hanteras enligt särskild hjärt- och lungräddningsalgoritm A-HLR.
stora, synliga blödningar ska åtgärdas omedelbart.

AIRWAY (& C-SPINE)

Syftar till att säkerställa att det finns en fri luftväg ner till lungorna. Undersökande läkare ska även utifrån sökorsak och skademekanism bedöma, utan närmare undersökning, huruvida det kan föreligga en risk för halsryggskada och då vidta åtgärd. Undersökning av halsryggen görs under E och utifrån undersökningsfynd kan då beslut om eventuell immobilisering behållas eller avvecklas.
BEDÖMNINGAR:
Inspektion av huvud, hals och nacke.
Bedömning av övre andningsljud – stridor, gurglande, snarkande andning
Inspektion av munhåla
(Bedömning av befintlig tub eller larynxmask med hjälp av endtidal CO2 samt lung- och ventrikelauskultation)
(Neurologi kontrolleras under D, men redan under A görs ofta i praktiken en medvetandekontroll eftersom medvetandesänkta patienter inte kan försvara sin luftväg adekvat och kan vara i behov av luftvägsåtgärder)
ÅTGÄRDER ATT ÖVERVÄGA:
Misstänkt halsryggskada → Manuell stabilisering av halsrygg
Hotad luftväg → Luftvägsåtgärder
Övre luftvägsödem, t.ex. anafylaxi → Adrenalin im
Kräkningar → Sidoläge och sug
Synligt blod eller slem → Sug

BREATHING

Syftar till att säkerställa att det sker ett adekvat gasutbyte i lungorna – det vill säga att blodet oxygeneras och koldioxid ventileras ut.
BEDÖMNINGAR:
Syresaturation
Andningsfrekvens
Lungauskultation
Undersökning av bröstkorg – andningsdjup, andningsarbete (accessoriska andningsmuskler, indragningar), asymmetri, perkussion vid asymmetriska andningsljud
ÅTGÄRDER ATT ÖVERVÄGA:
Desaturation, takypné eller medvetandepåverkan → Syrgasbehandling >10 L via OxyMask eller mask med reservoar
Ventilationssvikt → Syrgas och ventilationsstöd
Ronki → Luftvägsvidgande inhalation
Misstänkt pneumothorax → Pleuradrän. Överväg nåldekompression vid misstanke om övertryckspneumothorax

CIRCULATION

Syftar till att säkerställa att det föreligger en adekvat cirkulation och perfusion av vitala organ.
BEDÖMNINGAR:
Perfusion (blodtryck, perifera pulsationer och, framför allt vid undersökning av barn, kapillär återfyllnad)
Hjärtfrekvens
Hjärtrytm via monitor-EKG – bedömning av frekvens, regelbunden/oregelbunden rytm samt QRS-bredd. En mer detaljerad analys av 12-avlednings EKG görs separat.
ÅTGÄRDER ATT ÖVERVÄGA:
Infarter – Alla larmpatienter ska utrustas med infarter, i första hand intravenösa men om inte det är möjligt sätts intraosseös infart. Vidare rekommenderas två infarter för att inte hamna i en situation med otillräcklig infusionskapacitet eller havererad infart.
Hypotoni → Vätskeinfusion. Vid grav hypotoni av oklar genes är bolusdos Ringer-Acetat 500 ml motiverat.
Blödning → Blodtransfusion
Bradykardi → Atropin, isoprenalin, extern pacing
Takyarytmi → Antiarytmika, el-konvertering
Misstänkt bäckenfraktur → Bäckengördel
Extremitetsfrakturer → Grovreponering

DISABILITY

Syftar till att utreda medvetandegrad och neurologiska bortfall, och därmed identifiera behov av t.ex. radiologi.
BEDÖMNINGAR:
Ögon – ögonöppning, blickkontakt/blickriktning, pupillstorlek, sidoskillnad, ljusreaktion
Medvetandegrad enligt AVPU (Alert; responsive to Verbal or Pain; Unresponsive)
Grov kraft och känsel i extremiteter
B-Glukos
Utifrån ovan undersökningar kan medvetandegrad enligt RLS-85 eller GCS sedan uträknas i efterhand.
ÅTGÄRDER ATT ÖVERVÄGA:
Krampanfall → Bensodiazepin – stesolid iv eller midazolam im
Hypoglykemi → Glukos iv eller glucagon im
RLS ≥ 4 → Överväg intubation

EXPOSURE

Syftar till att undersöka hela kroppens yttre för att dels åtgärda yttre, akuta skador, och dels för att inhämta ytterligare information som kan bidra i diagnostiken.
BEDÖMNINGAR:
Undersökning av kroppens framsida.
Hudkostym undersöks grovt.
Ytterligare undersökning beroende på sammanhang, t.ex. undersökning av extremiteter och distalstatus vid trauma, bukpalpation vid buksmärta, kontroll av fostrets hjärtfrekvens hos höggravida.
Undersökning av kroppens baksida
Hudkostym undersöks grovt.
Ytterligare undersökning beroende på sammanhang. Per rectum kan vara värdefullt vid bäckentrauma, ryggmärgsskada eller misstänkt gastrointestinal blödning.
Temperatur
ÅTGÄRDER ATT ÖVERVÄGA:
Misstänkt columnafraktur → Rörelsebegränsning av ryggraden. Trauma transfer inför radiologi.
KAD sätts på vida indikationer vid omhändertagande av svårt sjuka patienter
Hypotermi → Värmelampor, värmefiltar, Bair Hugger, varm vätskeinfusion
Hypertermi → Paracetamol, svalkande fläkt på spritfuktad hud
PATIENTNÄRA UNDERSÖKNINGAR

Ytterligare information inhämtas med hjälp av tre patientnära undersökningar, nämligen
(1)   blodgastolkning,
(2)   12-avlednings EKG och
(3)   riktad ultraljudsundersökning
Dessa undersökningar integreras i det initiala omhändertagandet och utförs där man finner lämpligt.

ANAMNES

Anamnestagning har som alltid en viktig roll i diagnostiken, men undersökning enligt ABCDE och därmed identifiering av potentiellt livshotande tillstånd får inte fördröjas av samtal. Med det sagt kan läkaren i många fall fråga ut patienten simultant med undersökningen. En strukturerad anamnestagning enligt MAPLES OPQRST tillsammans med nyckelfrågor beroende på primärt symptom rekommenderas.

DIAGNOSRIKTADE ÅTGÄRDER

När tillräckligt mycket information inhämtats för att identifiera bakomliggande diagnos vidtas riktade behandlingar eller åtgärder. Det kan vara till exempel antibiotika vid sepsis, eller nåldekompression följt av pleuradrän vid övertryckspneumothorax. Om bakomliggande diagnos ännu inte är diagnosticerat efter det initiala omhändertagandet riktas behandlingen på att stabilisera tillståndet i väntan på ytterligare diagnostik, t.ex. radiologi.

PLANERING

Slutligen ska en planering formuleras för den fortsatta vården. Planen bör innefatta
       – vad patienten behöver,
       – var det kan tillgodoses och
       – vem som tar över patientansvaret

LÄR KÄNNA DITT AKUTRUM

För att omhänderta kritiskt sjuka patienter måste undersökande läkare veta vilka resurser som finns att tillgå på sitt akutrum och i förlängningen resten av sjukhuset. Läkaren måste alltså dels veta vilka undersökningar som är tillgängliga och vilka åtgärder som är möjliga på akutrummet, men dessutom vilka undersökningar och åtgärder som inte är tillgängliga och var dessa istället finns att tillgå.

Kännedom om sitt akutrum innefattar även att man behärskar utrustningen som finns där – läkaren är medicinskt ansvarig och bör därmed inte förlita sig blint på annan vårdpersonal. Alla läkare involverade i larmkedjan bör få en genomgång av akutrummet de arbetar i!

Kom igång!

Läs mer om specifika problem och strategier hur de kan hanteras via huvudmenyn.

EKG-, blodgas- och ultraljudstolkning

Lär dig tolka EKG, blodgaser och ultraljud på ett strukturerat sätt med hjälp av kompetensdokumenten på Svensk Förening för Akutsjukvårds hemsida, här.

REFERENSER

Svensk Förening för Akutsjukvård (2022). Kompetensdokument Initialt omhändertagande. https://slf.se/swesem/utbildning/utbildningsmaterial/ [2023-05-02]

Medications – aktuella mediciner
Allergies – kända allergier
Past medical history – nuvarande och tidigare sjukdomar
Life circumstances – socialanamnes
Ethanol – alkoholvanor
Smoking – rökning (tidigare, pågående, mängd)
Onset – när, hur och under vilka omständigheter besvären debuterade
Position – vilken del av kroppen som är drabbad
Quality – vilka egenskaper besvären har
Relieving and aggrevating factors – förmildrande/förvärrande faktorer
Severity – vilken intensitet besvären har, t.ex. enligt NRS-skalan 1-10
Time – vilket förlopp/trend besvären har
Övriga frågor beroende på patientens kontaktorsak